Motorlu araçlar sanayi, teknolojik gelişmenin ve değişimin en hızlı gerçekleştiği sektörlerden biridir. Küresel düzeyde hızla değişen pazar ve rekabet şartları sebebi ile stratejik bir sanayi olan bu sektör için devletler tarafından özel düzenlemeler yapılmaktadır.
Motorlu araçlar sanayisi, ülke istihdamına en büyük katkıda bulunan sektörlerden biridir. Ayrıca yan sanayi ile birlikte, akaryakıt istasyonları, otomotiv ürünlerine yönelik reklam ve sigorta hizmetleri, oto kiralama şirketleri, karayolu taşımacılığı ve otopark hizmetleri, yedek parça, satış ve satış sonrası hizmetler gibi sektörle ilişkili iş kolları düşünüldüğünde geniş çaplı, dolaylı bir istihdam yaratıldığı da bir gerçektir.
Motorlu Araçlar Teknolojisi Alanı programlarının modüler esaslı hazırlanması, ülkemiz ekonomisi açısından çok önemli olan bu sektöre kalifiye eleman yetiştiren mesleki ve teknik eğitim sistemine yeni bir anlayış getirecektir.
Motorlu Araçlar Teknolojisi Alanı Çerçeve Öğretim Programında;
meslekleri yer almaktadır.
|
1.OTOMOTİV MEKANİKERLİĞİ TANIMI: Motorlu kara taşıtlarının motor, hareket iletim ve kontrol sistemlerinin kontrol, arıza teşhis, bakım, onarım ve ayarlarına yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır. 2. OTOMOTİV GÖVDECİLİĞİ TANIMI: Motorlu araçların, hasarlı gövde ve gövde elemanlarının onarımları/değişimleri; gövde üzerinden elektrik sistemi ve aksesuar elemanlarını sökme ve takma, otomobil, minibüs gibi hafif araçların şasilerini onarmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır. 3.OTOMOTİV BOYACILIĞI TANIMI: Motorlu araçların, gövde yüzeylerini boyaya hazırlama, boya uygulama ve boya sonrası işlemlerine yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır. 4.OTOMOTİV ELEKTRİKÇİLİĞİ TANIMI: Motorlu araçların elektrik-elektronik, konfor ve güvenlik sistemlerinin kontrol, arıza teşhis, bakım, onarım ve ayarlarına yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır. 5.ÖN DÜZEN AYARCILIĞI VE LASTİKÇİLİK TANIMI: Motorlu kara taşıtlarının; ön ve arka takım, tekerlek, hareket kontrol sistemlerinin, kontrol, arıza teşhis, bakım, onarım ve ayarlarına yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır
|